11 ekor lembu dibaham harimau

11 ekor lembu dibaham harimau. Sebanyak 11 ekor lembu milik penduduk di Kampung Peralla di sini dipercayai menjadi mangsa dibaham pak belang dalam tempoh dua bulan lalu.

Seorang penggembala, Suwaye Yusof, 59, berkata, kejadian terbaharu pada Selasa minggu lalu melibatkan dua lembu miliknya yang dimakan oleh binatang buas tersebut.

“Saya ke kandang yang menempatkan 16 ekor lembu dan mendapati seekor tinggal bangkai manakala seekor lagi hilang.

“Di tanah kawasan sekitar itu ada kesan tapak kaki dipercayai haiwan tersebut,” katanya ketika ditemui di sini pada Khamis.

Seorang penduduk, Jeffri Abdullah, 57, berkata, mereka pernah mendengar bunyi ngauman mengerikan pak belang tersebut pada waktu malam dan dipercayai berada di kawasan kebun getah dan kelapa sawit di kampung itu.

“Kesemua lembu saya berjumlah 26 ekor dilepaskan di dalam kebun sawit tetapi empatnya hilang bulan lalu manakala tiga lagi hilang dua minggu lalu.

“Lembu-lembu hilang dimakan oleh harimau yang pertama kali muncul di kampung ini menyebabkan penduduk juga takut untuk keluar menoreh getah,” katanya.

Dalam pada itu, seorang kontraktor juga pemilik lembu, Amran Ariffin, 41, berkata, penduduk sepakat mengutip sumbangan bagi membeli kambing untuk dijadikan umpan memerangkap harimau yang turut memakan ternakan lain penduduk seperti kambing.

“Penduduk bimbang keselamatan masing-masing terancam dan mengelak keluar rumah terutama pada waktu malam kecuali atas urusan tertentu.

“Perangkap sudah diletakkan oleh pihak Perhilitan (Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Kelantan) pada dua hari lalu bagi membantu menangkap haiwan tersebut,” katanya.

Para media dalam usaha mendapatkan maklum balas daripada pihak Perhilitan Kelantan.

BACA JUGA:

Manchester City pintas Arsenal di EPL

Kajian saintifik tidak sokong kebanyakkan susu formula bayi yang diiklankan

PMX selamat sampai di Malaysia dari Turkiye

+ posts