Babak ‘lucah’ Melur Untuk Firdaus undang kritikan ramai, ini komen Ustazah Asmak

Babak ‘lucah’ Melur Untuk Firdaus undang kritikan ramai, ini komen Ustazah Asmak

Babak ‘lucah’ Melur Untuk Firdaus undang kritikan ramai, ini komen Ustazah Asmak.Pendakwah bebas, Ustazah Asma Harun tampil memberikan teguran terhadap sebuah drama yang telah mencetuskan fenomena di Malaysia dan di negara serantau seperti Indonesia, Thailand, dan Filipina, iaitu Melur Untuk Firdaus.

Sangat Memalukan Sebagai Orang Islam
Menerusi hantaran di Instagram, pendakwah bebas ini berpendapat babak Melur yang bertanyakan soalan kepada suaminya itu sungguh memalukan sebagai orang Islam yang masih mempunyai iman.

“Memang terlintas nak ulas tentang drama ni, walaupun kat rumah tiada siaran boleh tengok, tapi sedutan pendek drama ni berlegar dalam media sosial. Bila Akhi Fairuz dah tag, tanpa bertangguh lagi saya perlu respons.

“Cara soalan atau godaan Melur pada suaminya dalam beberapa babak sungguh memalukan sebagai orang Islam yang masih ada iman, kerana jelas malu itu sebahagian daripada iman. Saya terus terfikir bagaimana orang muda yang dah faham dan remaja yang fikiran masih bersih dikotorkan dengan imaginasi yang tak boleh dikawal,”Tulis Ustazah Asma

“Mungkin Bagi Peminat Drama Melihat Teguran Ini Sangat Tak Relevan..”
Ustazah Asma turut meluahkan rasa bimbang drama dan filem tempatan serta luar negara yang menormalisasikan perkataan atau perbuatan termasuk lakonan yang berunsur lucah.

Babak 'lucah' Melur Untuk Firdaus undang kritikan ramai, ini komen Ustazah Asmak

“Mungkin bagi peminat drama melihat teguran ini sangat tidak relevan ,seolahnya kami yang menegur ini mengarut atau melebih-lebih. Tapi cuba bayangkan adegan sebegitu berlaku depan mata secara zahir bukan alam maya, bukankah ia meloyakan.

“Dan apabila normalisasi kelucahan masuk secara berterusan bermula dengan ‘soft porn’, akhirnya yang melampau pun mengikuti, terbukti kita lihat cara iklan produk intim suami isteri atau produk aset wanita yang mengaibkan sangat berleluasa.”-Tulisnya lagi

Di akhir hantaran nya, pendakwah ini menyatakan bahawa perkataan atau perbuatan termasuk lakonan berunsur lucah adalah tergolong dalam sesuatu yang keji dan tercela, sama ada yang ringan atau berat.

@zd_lover ” abang nak Melur tak malam ni ” .. 🙈🙈🙈😅 #meluruntukfirdaus #muf #tv3malaysia #fypdongggggggg #fyp #bestmovie #drama #viral #tv3malaysia #MakeupArtist ♬ original sound – ZD90 ☑️

BACA:

Kes banjir di Baling, NGO hanya pandai kritik – Sanusi

Curi Milo 2 paket, suri rumah dipenjara 14 bulan

Syamsul Yusof dan Kazar kena kecam, buat content tak kena tempat