Banjir beri rezeki lebih kepada peniaga makanan tepi jalan

Banjir beri rezeki lebih kepada peniaga makanan tepi jalan. Beberapa peniaga mengambil kesempatan menjual makanan dan minuman untuk penduduk pekan ini, meskipun banjir masih belum surut.

Tinjauan hari ini mendapati pekan Rantau Panjang ‘meriah’ dengan kunjungan orang ramai yang mahu melihat sendiri paras air banjir di pekan berdekatan Sungai Golok itu.

Peniaga, Nur Antasha Pakarudin, 22, berkata, dia mula berniaga sejak kelmarin dan mendapat sambutan pendudukan berikutan tidak ramai peniaga membuka kedai makan.

“Saya memasang khemah jualan di tengah-tengah pekan dengan paras air kira-kira 0.3 meter. Bagaimanapun, saya pastikan keadaan selamat terlebih dahulu sebelum memulakan perniagaan.

“Lagipun, saya sendiri adalah anak jati pekan ini, jadi saya sudah dapat mengagak keadaan air (paras banjir) walaupun jika banjir besar yang melanda.

Banjir beri rezeki lebih kepada peniaga makanan tepi jalan

“Ramai pelanggan gembira kerana saya membuka gerai dan mereka sendiri mengakui agak sukar untuk mendapatkan makanan pada ketika ini,” katanya ketika ditemui hari ini.

Sementara itu, Narima Abdullah, 42, dia mengambil peluang membuka kedai dan menjual pulut ayam memandangkan sudah biasa berhadapan banjir.

“Dalam kedukaan, terselit rezeki buat saya apabila pulut ayam lebih banyak terjual ketika musim ini. Saya membuka gerai bermula 12 tengahari sehingga jualan habis sekitar 5 petang.

“Ada sahaja anggota keselamatan yang berhenti memberi nasihat supaya sentiasa peka dan berhati-hati, selain memberitahu supaya segera menutup gerai jika paras air meningkat,” katanya.

Pekan Rantau Panjang ketika ini masih digenangi air dan dalam paras bahaya.

BACA:

Musang King pun dah jatuh harga, RM17 sekilogram

Saksi dedah lihat gambar, mesej lucah yang dikirim Ebit Lew

Ini cara daftar untuk menjadi ahli KWSP untuk pertama kali

+ posts