Demi ikan koi RM300K, pemuda sanggup jual tanah

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Demi ikan koi RM300K, pemuda sanggup jual tanah ikan laga ikan tenggiri ikan kembung ikan bakar ikan bayan ikan patin ikan siakap sos ikan ikan haruan [/bg_collapse]

 

Sanggup jual tanah demi ikan koi bernilai RM 300,000 seekor.

Kerana terlalu kemaruk memiliki ikan koi bermutu tinggi dari Jepun, seorang penternak ikan koi (Japanese Koi) sanggup menghabiskan wang hasil jualan tanah untuk membeli ikan koi yang berharga RM300,000 (S$9,700) seekor, lapor Harian Metro.

Ikan koi jenis Sakai Kohaku yang dibeli di Sakai, Jepun itu antara ikan koi terbaik dan kerap memenangi pelbagai pertandingan ikan koi di peringkat antarabangsa.

[bg_collapse view=”button-red” color=”#ffffff” expand_text=”BACA ARTIKEL PENUH” ]

Mohd Zulkifli Husin, 46 tahun, atau lebih dikenali dengan panggilan “Usop Cerek” dari Kampung Gong Pauh mengakui dia peminat tegar ikan koi dan bergiat aktif dalam bidang penternakan ikan koi itu sejak tahun 2015.

“Saya menjual tanah semata-mata untuk membeli ikan koi Sakai Kohaku yang berkualiti tinggi itu.

“Sekarang ikan koi itu masih berada di Ladang Ikan Koi Sakai, Jepun dan kerap ditawar untuk dibeli peminat ikan koi lain dan baru-baru ini ditawar dengan harga RM450,000 (S$145,800).

“Tetapi, saya tidak bersedia untuk menjualnya lagi kerana menunggu harga pasaran ikan koi itu mencecah RM600,000 (S$194,400) seekor,” katanya ketika ditemui Harian Metro.

Demi ikan koi RM300K, pemuda sanggup jual tanah ikan laga ikan tenggiri ikan kembung ikan bakar ikan bayan ikan patin ikan siakap sos ikan ikan haruan

Tambahnya, dia sengaja tidak membawa pulang ikan koi itu ke Malaysia kerana ingin menyertai pelbagai pertandingan ikan koi yang dianjurkan di Jepun.

“Jika saya membawa pulang ikan koi itu ke Malaysia, harga dan nilai eksklusifnya akan menurun selain sukar untuk memperoleh pembeli yang berani membeli ikan itu mengikut harga pasaranya.

“Buat masa sekarang, biar ikan koi berkenaan dibela di Jepun dan peluang untuk menjualnya semula adalah sangat tinggi kerana peminat ikan koi di seluruh dunia tertumpu di sana,” katanya lagi.

Di samping itu, menurut Usop Cerek, dia memiliki kira-kira 40 ekor ikan koi pelbagai jenis di kolam rumahnya termasuk, Omosako Shiro Utsuri, Doitsu Showa, Benikiko, Sanke Sakai, Dainichi Showa dan Momotaro Kohaku yang bernilai lebih dari RM500,000 (S$162,000).

“Harga ikan koi yang diternak di kolam ikan koi di rumah saya sekarang berharga RM20,000 (S$6,500) hingga RM60,000 (S$19,400) seekor dengan kos makanan dan vitamin berharga RM2,000 (S$650) sebulan,” ujar beliau.

Tonton:

Berita Lain:

Orang ramai terkejut tengok penampilan pelik DSV, “macam tak siuman..”

Gelagat adik ni jual surat khabar tepi jalan buat netizen sebak

Hanya guna bahan buangan ini sahaja untuk lebatkan buah di pokok

[/bg_collapse]