Fenomena pelik, laut tiba-tiba sahaja terbelah di Langkawi

Fenomena pelik, laut tiba-tiba sahaja terbelah di Langkawi

Kemunculan beting pasir sejauh 600 meter di Pantai Tanjung Rhu, di sini, hari ini, menarik 400 pengunjung bagi melihat fenomena laut ‘terbelah’.

Fenomena unik selama sejam mulai jam 7 pagi itu muncul sekali dalam setahun selepas air laut di kawasan itu surut sehingga 0.1 meter.

Pengunjung, Azliyanti Ahmad, 40, berkata, dia tiba awal di kawasan itu bagi melihat kejadian yang jarang berlaku untuk dijadikan kenangan.

Fenomena pelik, laut tiba-tiba sahaja terbelah di Langkawi

“Ia (kejadian) unik dan hanya berlaku sekali dalam setahun, jadi memang teruja sangat untuk datang ke sini dan berjalan santai di beting pasir.

“Kalau air pasang kawasan ini kedalamannya kira-kira 3.5 meter, tidak mungkin kita dapat melihat habitat hidupan marin,” katanya ketika ditemui di sini.

Pemandu pelancong, Zoher Mustan, 57, berkata, kali ini air laut surut pada paras 0.1 meter, berbanding tahun lalu 0.0 meter.

“Ia berlaku setahun sekali, mulai jam 7 pagi pengunjung boleh berjalan di beting pasir sejauh 600 meter ke Pulau Chabang dan Pulau Kelam Baya.

Fenomena pelik, laut tiba-tiba sahaja terbelah di Langkawi

“Ini antara keunikan di pulau legenda ini dan dinantikan oleh penduduk tempatan serta pelancong yang mengetahui menerusi media sosial,” katanya.

Turut meninjau fenomena air surut habis itu Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Nasaruddin Abdul Mutalib.

“Ia (fenomena) boleh dipasarkan secara meluas kerana pengalaman orang ramai berjalan di beting pasir sejauh 600 meter hanya ada di sini (Tanjung Rhu),” katanya ketika ditemui, di sini.

Tonton:

Berita Lain:

Tular ibu mengamuk ‘backup’ anak dituduh mencuri, siap buat live FB lagi..

Gadis ini berjaya jual bulu badan sendiri selepas 4 bulan tak cukur, dapat RM11 Ribu

Baru nak masuk dewan jawab SPM, jatuh air mata pelajar tengok van jenazah sampai..