Ini perbandingan kekuatan tentera Russia dan Ukraine yang perlu anda tahu

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Ini perbandingan kekuatan tentera Russia dan Ukraine yang perlu anda tahu time in russia russia map ukraine england vs ukraine time in ukraine[/bg_collapse]

 

Selama beberapa minggu sekarang, lebih daripada 100,000 tentera Rusia yang jumlahnya mencapai hampir 200,000 sejak beberapa hari lalu telah meletakkan diri mereka seperti sabit di sekitar Ukraine.

Pada pagi Khamis mereka memasuki Ukraine dari barat daya, ketika Presiden Vladimir Putin mengumumkan apa yang disebutnya operasi ketenteraan khas di Donbass.

Ini perbandingan kekuatan tentera Russia dan Ukraine yang perlu anda tahu

Walaupun Putin membuat pengumumannya, menurut laporan, letupan kedengaran di seluruh Ukraine, termasuk di ibu kotanya Kyiv, dan di Kharkiv di timur laut negara itu, dan bandar kedua terbesarnya.

Keunggulan tentera Rusia yang luar biasa

Putin telah mengerahkan senjata besar peluru berpandu dan roket di sepanjang sempadan Ukraine selama berminggu-minggu. Rusia adalah pemimpin dunia dalam hal teknologi peluru berpandu.

Ini perbandingan kekuatan tentera Russia dan Ukraine yang perlu anda tahu

Ia boleh menggunakan peluru berpandunya untuk melumpuhkan sistem pertahanan udara Ukraine apabila tentera daratnya bergerak masuk, menangkap pemasangan penting seperti pelabuhan dan lapangan terbang, dan mengatasi tentera dan infrastruktur Ukraine.

Walaupun negara-negara Eropah barat telah menyumbang peralatan ketenteraan ke Ukraine sejak kebelakangan ini, keupayaan ketenteraan negara itu pudar berbanding Rusia, yang mempunyai antara angkatan bersenjata terkuat di dunia.

Ini perbandingan kekuatan tentera Russia dan Ukraine yang perlu anda tahu

Menurut Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI), yang menjejaki perdagangan senjata global, pada AS$ 61.7 bilion, perbelanjaan ketenteraan Rusia pada 2020 adalah lebih sepuluh kali ganda daripada AS$5.9 bilion yang dibelanjakan oleh Ukraine.

Dalam perbandingan antara keupayaan ketenteraan kedua-dua negara, Rusia mengatasi Ukraine dalam hampir setiap aspek.

Menurut Global Fire Power, yang telah menganalisis keupayaan ketenteraan negara di seluruh dunia sejak 2006, manakala Rusia adalah negara kedua paling berkuasa dari segi ketenteraan, Ukraine berada di kedudukan ke-22 daripada 140 negara.

Ini perbandingan kekuatan tentera Russia dan Ukraine yang perlu anda tahu time in russia russia map ukraine england vs ukraine time in ukraine

Kakitangan dan peralatan dibandingkan

Rusia mempunyai hampir 850,000 kakitangan aktif, iaitu lebih daripada tiga kali ganda 250,000 untuk Ukraine. Dari segi kuasa udara, Rusia mempunyai lebih daripada 4,100 pesawat, dengan 772 pesawat pejuang, manakala Ukraine hanya mempunyai 318 jumlah pesawat, dengan hanya 69 pesawat pejuang.

Begitu juga, dari segi pasukan darat, Rusia mempunyai sekitar 12,500 kereta kebal dan lebih 30,000 kenderaan perisai, manakala Ukraine hanya mempunyai sekitar 2,600 kereta kebal dan 12,000 kenderaan perisai.

Walaupun Rusia mempunyai kira-kira 14,000 senjata artileri yang ditarik dan digerakkan sendiri, jumlah keseluruhan Ukraine adalah lebih daripada 3,000.

Ini perbandingan kekuatan tentera Russia dan Ukraine yang perlu anda tahu

Walaupun tentera laut tidak mungkin membuat sebarang hubungan langsung dalam konflik ini, namun, Rusia mempunyai lebih daripada 600 kapal tentera laut, termasuk satu kapal pengangkut pesawat, berbanding dengan jumlah 38 kapal tentera laut dengan Ukraine.

Untuk keupayaan senyap di laut, Rusia mempunyai 70 kapal selam, berbanding sifar untuk Ukraine.

Peluru berpandu dan bantuan dari Barat

Ukraine telah mempersenjatai dirinya dengan peluru berpandu anti-kereta kebal yang diambil dari AS. Beratus-ratus peluru berpandu Javelin telah diberikan kepada Ukraine sejak Disember, yang akan membantu tentera Ukraine menyasarkan kereta kebal Rusia.

Ia adalah peluru berpandu anti-kereta kebal api-dan-lupa mudah alih manusia, yang bermaksud bahawa seorang askar boleh menembaknya dari bahunya, dan sistem bimbingan inframerah automatiknya akan menyasarkan kereta kebal dari atas, yang merupakan bahagian paling lemah dari mana-mana kereta kebal.

Ini perbandingan kekuatan tentera Russia dan Ukraine yang perlu anda tahu

Menteri Pertahanan Ukraine Oleksii Reznikov telah menghantar tweet bekalan ketenteraan yang masuk dari pelbagai kuasa barat, yang selain daripada peluru berpandu Lembing juga termasuk peluru berpandu Stinger permukaan-ke-udara mudah alih manusia, banyak peluru, senapang, mesingan dengan pemandangan optik, malam. sistem penglihatan dan pengawasan, dan peralatan ketenteraan lain.

Pada 11 Februari, Reznikov telah menghantar tweet ketibaan 90 tan peluru AS, yang, katanya telah menjadikan jumlah bantuan ketenteraan pada masa itu kepada lebih 1,300 tan.

Menurut The New York Times, AS telah memberikan lebih AS$2.7 bilion kepada Ukraine dalam bantuan keselamatan sejak 2014, termasuk pakej AS$200 juta pada bulan Disember “yang terdiri daripada peralatan seperti Lembing dan sistem anti-perisai lain, pelancar bom tangan, sejumlah besar artileri. , mortar dan peluru senjata kecil”.

Tetapi sekarang bahawa “pencerobohan” Rusia telah bermula, semua ini hampir tidak penting, memandangkan ketuanan tentera Rusia ke atas jiran baratnya yang jauh lebih kecil.

Tonton:

Berita Lain:

Hasrat nak bawa Malaysia ke piala dunia, tapi kalah 2 kali dengan Laos

Adira kongsi pengalaman besarkan anak, dedah risau bila anak diam je

Lama tidak munculkan diri, Waheeda Wassini akhirnya buka mulut