Ini sebab anda tidak perlu tapis air rebusan maggi

Ini sebab anda tidak perlu tapis air rebusan maggi

Mi segera antara makanan yang mudah dimasak dan menjadi kegemaran ramai dalam kalangan rakyat Malaysia. Terdapat beberapa cara untuk memasak mi segera, mungkin ada yang lebih suka berkuah dan ada juga yang lebih suka ia digoreng.

Namun sesetengah individu percaya bahawa air rebusan mi segera berba haya kerana mengandungi kandungan lilin sehingga boleh mera cuni tubuh, tetapi sejauh manakah kesahihannya?

Ini sebab anda tidak perlu tapis air rebusan maggi

Seorang pakar zat makanan dari Indonesia, Dr Marudut menafikan kenyataan tersebut malah berkata air rebusan tersebut mengandungi zat seperti zink dan folik asid.

Mi segera menjadi kegemaran ramai kerana mudah dimasak dan rasanya yang enak. Dia menyarankan agar sayuran atau hirisan ayam ditambah dalam mi segera agar hidangan tersebut lebih sihat dan berkhasiat.

Mengenai warna air rebusan mi segera, tidak dapat dinafikan ia kelihatan keruh dan sedikit kuning apabila mi direbus. Penghasilan warna tersebut berpunca daripada kebanyakan mi segera yang mempunyai warna kuning dan putih.

Walaupun terdapat perubahan warna pada air rebusan itu, ia tidak membahayakan dan anda boleh makan seperti biasa bersama mi segera tanpa perlu mengganti air rebusan yang baharu.

Makan mi segera dengan kerap atau menjadikannya sebagai hidangan rutin dikatakan tidak baik untuk kesihatan. Menurut pakar nutrisi dari Indonesia, Tan Shot Yen tiada cara khusus untuk memasak mi segera dan mengganti air rebusannya adalah tidak perlu.

Sekiranya air rebusan berbahaya, maka mi segera tersebut akan lebih berbahaya untuk tubuh.

Tambahnya, mi segera merupakan produk ultra proses yang mana ia akan membawa kemudaratan pada tubuh badan sekiranya diambil secara berlebihan tanpa pengawalan.

Walaupun menjadi kegilaan ramai, namun anda tidak digalakkan untuk makan mi segera sebagai hidangan rutin bagi mengelakkan sebarang penyakit.

Berita Lain:

Pengarah terkenal Malaysia nak buat drama mengenai Altantuya, kaitkan ‘Lady Birkin’

Keluarga ini hanya tidur atas tikar di RnR, cerita pengalaman hidup lepas Covid-19

Bentuk Yamaha 135LC generasi baru lebih moden, harga dah ‘cun’

COMMENTS

Wordpress (0)