“Kami pun bayar cukai” Penjawat awam tunjuk bukti, kecewa sering dicemuh

“Kami pun bayar cukai” Penjawat awam tunjuk bukti, kecewa sering dicemuh. MENYALAHKAN keseluruhan sektor perkhidmatan awam hanya disebabkan sebilangan kecil penjawat awam yang melakukan kesalahan sudah menjadi normalisasi dalam kalangan masyarakat.

Malah sering timbul sekelumit rasa tidak puas hati terhadap penjawat awam susulan pelbagai inisiatif diumumkan kerajaan terhadap sektor ini.

Seperti baru-baru ini, pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tentang penjawat awam Gred 11 hingga Gred 56 bakal menikmati Bayaran Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) tambahan khas sebanyak RM100, mengundang pelbagai reaksi negatif daripada warganet.

"Kami pun bayar cukai" Penjawat awam tunjuk bukti, kecewa sering dicemuh

Sehingga ada yang menyatakan gaji penjawat awam dibayar oleh pekerja swasta menerusi potongan cukai.

Disebabkan komen tidak berasas sesetengah pihak, pemilik akaun Nancy Maria meluahkan rasa sedih dan menjelaskan bahawa penjawat awam sepertinya turut membayar cukai.

Nancy turut mendedahkan slip gajinya bersama coretan di Facebook.

Menerusi hantaran di Facebook, dia yang juga seorang guru mengakui terguris dengan komen-komen seumpama itu.

“Terguris juga di sanubari saya membaca komen-komen yang menyatakan pekerja swasta membayar cukai dan wang itu digunakan utk membayar gaji kami penjawat awam.

“Reaksi, posting dan komen tu muncul gara-gara pengumuman naik gaji RM100,” luahnya.

Ekoran itu, dia tampil menjelaskan bahawa penjawat awam turut membayar cukai seperti pekerja swasta yang lainnya.

Malah katanya, cukai bulanan yang dikenakan adalah mengikut jumlah tanggungan dan pendapatan masing-masing.

“Kami juga pembayar cukai. Penjawat awam dan pekerja swasta, selagi ada slip gaji memang akan dikenakan cukai setiap bulan mengikut jumlah tanggungan dan jumlah pendapatan masing-masing,” jelasnya yang turut memuat naik gambar slip gaji miliknya.

Nancy juga berharap warganet tidak sewenang-wenangnya meninggalkan komen yang boleh menyakiti individu lain sebaliknya menggunakan media sosial dengan sebaiknya.

Hantaran yang dibuatnya itu menjadi tular di media sosial dan turut dikongsikan beberapa Facebook Page termasuk Iklan dan Kerjaya.

Kebanyakan warganet yang meninggalkan komentar adalah mereka yang berkhidmat sebagai penjawat awam.

Rata-ratanya bersetuju dengan luahan Nancy dan menyifatkan kebanyakan orang awam tidak mengetahui perkara seumpama itu susulan sering dimomokkan dengan kata-kata hanya pekerja swasta yang membayar cukai.

Ada juga yang mempertikaikan kenapa orang ramai tidak berpuas hati dan dengki dengan kakitangan kerajaan.

Asyik-asyik isu cukai, kaunter, kabel… itu saja label untuk penjawat awam.

“Mereka ingat penjawat awam tak bayar cukai. Daripada dulu sampai sekarang tak pernah ambil tahu… kita kena potong gaji bayar cukai.

“Asyik-asyik isu cukai, kaunter, kabel… itu saja label untuk penjawat awam. Yang berhempas pulas mental dan fizikal tak nampak pula, yang kerja tak berkira masa dan tenaga tak nampak.

“Sucikan sikit hati tu bersangka baik dengan semua orang, tak kira (kerja) kerajaan atau swasta… kerja apa pun kalau amanah dan bertanggungjawab, InsyaAllah berkat rezeki.

“Yang bercakap tu sebab tak pernah tengok gaji penjawat awam.

“Bonus RM700 masuk slip gaji, kenaikan khas RM100 masuk dalam slip gaji… makin bertambah cukai pendapatan.

“Itu tuduhan tak berasas, potongan cukai bulanan dan bayaran cukai tahunan mereka tak tahu. Hanya tuan empunya badan yang merasakannya,” ujar beberapa netizen.

Bagaimanapun, penjelasan yang dibuat itu turut menerima reaksi negatif daripada warganet apabila mereka mengaitkannya dengan perkhidmatan yang diberikan penjawat awam.

“Tapi masih juga kaunter kena buka dua atau tiga, padahal ada sembilan kaunter.

“Ramai penjawat awam dalam ni… ingat seketul (seorang) dua macam kat kaunter.

“Orang ramai, kaunter buka satu.

“Pekerja kerajaan bekerja dan berkhidmat untuk rakyat sebab kena ingat dalam gaji kamu ada duit rakyat.

“Memang penjawat awam bayar cukai… pengalaman saya kerja penjawat awam lepas tu pindah kerja swasta, masa kerja kerajaan cukai RM70 sebulan. Kerja swasta cukai RM1,000 sebulan. Beza banyak tu,” ujar beberapa netizen lagi.

BACA:

Rumah tak siap-siap, pembeli pun ramai dah arwah

Jurukimpal dalam air wanita pertama di Malaysia, power betul

Susulan pendedahan, bapa pelakon remaja ditahan polis

+ posts