Kelam kabut padamkan konten TikTok lepas kena ‘sound’ dengan polis

Kelam kabut padamkan konten TikTok lepas kena ‘sound’ dengan polis. Tindakan seorang pemilik akaun media sosial Tiktok memuat naik video yang boleh mengundang tohmahan terhadap polis akhirnya menimbulkan rasa gentarnya apabila video berkenaan segera dipadam.

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintendan Hoo Chang Hook berkata, polis hari ini telah mengesan satu video berdurasi satu minit lapan saat dimuat naik oleh pemilik akaun Tiktok Chaiyoe9 memaparkan tindakan orang awam memeriksa kad pengenalan polis.

Menurut beliau, video yang dikesan pada pukul 1 tengah hari berkenaan telah mendapat 7,069 tanda suka, 116 komen dan 37 perkongsian.

“Siasatan lanjut mendapati video asal tersebut telah dimuat naik oleh pemilik akaun Tiktok Shamila01, namun telah dipadamkan.

“Hasil dari semakan mengesahkan motosikal Honda 250 bernombor pendaftaran WC5928 F digunakan oleh Unit Ronda Bermotosikal Balai Polis Bahau,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kelam kabut padamkan konten TikTok lepas kena ‘sound’ dengan polis

Chang Hook menegaskan di bawah Seksyen 24(1)(a) Akta Polis 1967 dengan jelas menyatakan mana-mana pegawai polis boleh memberhentikan dan menahan mana-mana orang yang disyaki untuk pemeriksaan.

Selain itu menurutnya, di bawah Seksyen 7(1) Akta Pendaftaran Negara 1959 menyatakan mana-mana pegawai polis menjalankan tugas diberi kuasa secara bertulis boleh memeriksa kad pengenalan mana-mana individu.

“Oleh itu saya nasihatkan agar mana-mana pihak tidak merakam video semasa pemeriksaan polis dan memuat naik ke media sosial yang boleh mendatangkan tohmahan orang awam.

Terdahulu, video yang dijadikan ‘content’ Tiktok berkenaan telah memaparkan pemeriksaan kad pengenalan polis oleh orang awam.

Difahamkan, semasa pemeriksaan oleh anggota URB terhadap empat individu di dalam sebuah kereta jenis Proton Waja, salah seorang yang diperiksa iaitu seorang perempuan telah memperlekehkan tugas polis dengan menimbulkan persoalan sama ada polis membawa kad pengenalan atau tidak.

BACA:

Penduduk kongsi pengalaman ngeri, ‘angin berpusar, objek beterbangan

Pas label kerajaan sekarang sebagai kerajaan minoriti

Hujan lebat dijangka bermula hingga 5 Disember

+ posts