Kenapa budget 2021 wajib di tolak?

Kenapa budget 2021 wajib di tolak?

Simple. 81 Juta untuk unit propaganda kerajaan hanya untuk selamatkan Moo dan Jemin; yang mana 2.2 kali ganda lagi besar pada zaman BN. No amount of propaganda monies boleh selamatkan kerajaan tebuk atap, tak percaya survey2lah sentiment rakyat dalam komen terhadap Moo.

Sebab itu zaman PH, kita masih boleh survive walaupun tanpa GST; ini yang di panggil berkat.

Ironically, pesakit kanser stage 4 potong budget untuk cancer dan prioritikan budget JASA 81 juta. Sebab apa? Dia rawat kanser di hospital swasta, yang pak mat tempe dan makcik kiah kalau kena kanser nanti sendiri mau ingatlah bayar sendiri kos rawatan.

Oh lupa nak cakap, budget farmasi juga kena potong sampai 73%, jadi kalau makcik teksi di langkawi deman denggi, nampaknya akan terus dapat HIV la sebab harga ubatan pun jadi mahal sebab tiada subsidi.

Berkat itu macam rezeki yang sedikit tapi cukup untuk semua. Ini belanjawan yang membusung paling terbesar dalam sejarah tapi rakyat yang miskin terpinggir.

Boleh pula bagi rebat 200 ringgit untuk beli peti ais dan penyaman udara; i guess kalau rakyat yang kena buang kerja, perkara pertama ialah tambah hutang lagi; tukar penyaman udara dan peti ais; i say why not, alang-alang susah, bagi terus jadi sengsarakan?

Itupun masih tak jelas dari mana sumber dia nak fund budget yang membusung tu. Macam kerja kerani sembang nak tukar kereta baru padahal anak-anak kat rumah dah start kena makan nasi kosong dengan kicap.

Tapi cakaplah apapun, yang penting Drmaza akan redha dan akan cari dalil dari langit ke 7 untuk halalkan budget pengkhianatan.

Sumber:

COMMENTS