Khairy perketat SOP mahu lemahkan UMNO? Ini penjelasan KJ

Khairy perketat SOP mahu lemahkan UMNO? Ini penjelasan KJ

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata prosedur operasi standard (SOP) ketat dikenakan ketika pilihan raya negeri (PRN) Melaka baru-baru ini bukan bertujuan melemahkan kempen Umno.

Menjawab dakwaan beliau mengekang parti sendiri daripada berkempen, Khairy menegaskan SOP ketat itu terpaksa dilaksanakan bagi mengelak berlaku satu lagi gelombang Covid-19.

“Saya melaksanakan tugas sebagai Menteri Kesihatan dan saya tahu kehadiran dalam jemaah menteri adalah sebagai wakil Umno. Saya mahu mereka melihat menteri Umno ini, menjalankan tugas yang baik,” katanya ketika wawancara mengenai Covid-19 dan politik dalam Umno Online.

BACA JUGA :

Katanya tindakan diambil itu sepatutnya dilihat sebagai sesuatu yang positif untuk parti, malah katanya tiada kluster yang timbul susulan PRN Melaka bulan lalu.

Tegasnya, SOP ketat menjadi langkah kesihatan awam bagi mengelak berlaku jangkitan Covid-19 dalam kalangan calon, menteri dan jentera pilihan raya.

“Kalau kita lihat di Melaka, ramai kata akan mencetuskan kluster, tetapi setelah hampir dua bulan PRN Melaka, tiada kluster pun.

BACA JUGA :

“Dan itulah hasil yang kita nak sebagai Kementerian Kesihatan. Biarlah menteri-menteri Umno dilihat menyumbang ke arah kebaikan, jangan jadi cemuhan,” katanya.

Khairy sebelum ini telah melarang ceramah dan lawatan rumah ke rumah untuk PRN Melaka. Tindakannya itu tidak dipersetujui Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan yang menganggap aktiviti pilihan raya masih perlu dibenarkan pada skala lebih kecil.

Sementara itu, Khairy berkata Umno tidak patut bertindak terburu-buru memutuskan hubungan dengan PAS dengan menarik diri daripada Muafakat Nasional (MN).

BACA JUGA :

Mengakui dirinya antara yang pernah mempersoalkan hubungan itu dulu, beliau kini menganggap cadangan supaya parti itu menarik diri daripada MN perlu diteliti terlebih dulu.

“Lebih baik kaji mendalam (perkara ini) jangan putus hubungan dengan PAS sebab kita dah banyak melabur dengan hubungan PAS dalam MN,” katanya.

Beberapa pemimpin Umno menggesa supaya hubungan dengan PAS dipertimbangkan semula, susulan dua parti itu memutuskan kerjasama menerusi MN pada 2019 bagi melawan Pakatan Harapan.

Antaranya termasuk Timbalan Ketua Umno Johor Nur Jazlan Mohamed yang pada Jun lalu menyifatkan PAS berkemungkinan menjadi liabiliti pada pilihan raya umum akan datang. Segelintir pemimpin Umno turut menyebut kegagalan lalu PAS dalam mentadbir Kelantan dan Terengganu.

COMMENTS