Mayat isteri dimakan makhluk ini, satu kampung mula cemas

Mayat isteri dimakan makhluk ini, satu kampung mula cemas

Mayat isteri dimakan makhluk ini, satu kampung mula cemas. : Kemunculan seekor beruang dewasa di Kampung Dakoh, Pos Balar membimbangkan lebih 100 penduduk Orang Asli suku kaum Temiar kerana haiwan itu didakwa memusnahkan kubur dan memakan mayat.

Dalam kejadian 27 Disember tahun lalu, penduduk mendakwa beruang terbabit menggali kubur, Amek Along, 48, selain memakan sebahagian mayat wanita itu.

Suami Amek, Mazlan Aluij, 50, berkata dia menyedari kejadian kubur isterinya digali haiwan liar itu kira-kira jam 9.20 pagi pada 27 Disember lalu.

Katanya, Amek meninggal pada 1 Disember 2022 akibat strok dan dikebumikan di Perkuburan Kampung Dakoh.

“Jarak rumah dengan tanah perkuburan hanya 300 meter. Sudah jadi rutin kami melawat dan membersihkan kubur, tetapi sebelum ini tidak ada apa mencurigakan.

“Namun, pada 26 Disember lalu, saya bersama anak lelaki datang untuk membersihkan kubur seperti biasa dan melihat ada kesan tapak kaki serta najis beruang di kawasan kubur isteri.

Mayat isteri dimakan makhluk ini, satu kampung mula cemas

“Keesokannya saya bersama penduduk kampung ke kubur memeriksa kawasan sekitar dan kami dapati mayat isteri sudah dimakan beruang dan haiwan liar terbabit masih berkeliaran di kawasan perkuburan. Mengikut adat kami, mayat itu tak dapat dialihkan dan hanya dibiarkan di situ,” katanya ketika ditemui.

Mazlan berkata, takut kejadian sama berulang, selain risaukan keselamatan penduduk kampung, dia membuat laporan di Balai Polis Gua Musang.

“Beruang terbabit juga dilihat berkeliaran di belakang rumah saya dan hampir menyerang anjing peliharaan. Kami juga sudah buat aduan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) supaya tindakan segera dapat diambil.

Terdahulu media melaporkan lebih 200 penduduk Orang Asli di Kampung Perawas, Pos Balar, dalam kebimbangan berikutan kehadiran seekor beruang dewasa dekat kawasan petempatan mereka.

BACA:

Scammer kena tangkap dalam 7 hari, sekali orang dalam sendiri

Rupanya paling eksklusif di dunia, Buggati Chiron TMJ jadi perhatian