Motosikal parking di Jalan Tun Abdul Razak JB ‘lesap’, rupanya ini yang jadi

Motosikal parking di Jalan Tun Abdul Razak JB ‘lesap’, rupanya ini yang jadi. Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), hari ini menyita dan mengalihkan 56 motosikal yang diletakkan di tempat awam sekitar Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ), Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di sini, yang menyebabkan halangan.

Datuk Bandar MBJB, Datuk Mohd Noorazam Osman berkata, operasi itu dijalankan secara bersepadu bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Jalan Tun Abdul Razak di sini, bermula jam 9.30 pagi tadi.

Katanya, lokasi operasi itu selalunya dijadikan tempat letak motosikal sehingga menyebabkan halangan kepada pengguna jalan raya yang lain.

“Tindakan sitaan ini dijalankan berikutan terdapat aduan orang awam berkaitan motosikal yang diparkir di kawasan yang tidak dibenarkan itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Noorazam berkata, tindakan pengalihan motosikal itu dibuat mengikut Kesalahan UUK 6(i)(g), Undang-undang Kecil Mencegah Kekotoran (MBJB) Pindaan 2004 iaitu meletakkan kenderaan di tempat awam sehingga menyebabkan halangan.

Motosikal parking di Jalan Tun Abdul Razak JB 'lesap', rupanya ini yang jadi

“Semua motosikal yang dibuat pengalihan akan disimpan di Depoh Penyimpanan Kenderaan Sitaan MBJB.

“Orang ramai yang ingin membuat semakan bagi kenderaan yang ditunda boleh berbuat demikian melalui MyVis di pautan https://mobile.mbjb.gov.my/vis$/vis/vis039senopt.asp,” katanya.

Mohd Noorazam turut menasihatkan orang supaya meletakkan kenderaan di tempat yang sepatutnya dan tidak menimbulkan kacau ganggu kepada orang awam.

Terdahulu, menerusi perkongsian di Facebook beberapa individu yang pulang dari Singapura mendapati motosikal diletakkan di tempat awam ‘lesap’.

Sehubungan itu, ada yang meminta mereka mencari motosikal mereka di MBJB.

BACA:

Video dua lelaki bergaduh tepi jalan, netizen ‘kagum’ teknik kungfu digunakan

‘Tuhan je tahu’, Hairul Azreen terpaksa tahan lapar

Derita Johnny Depp dibenci keluarga, peminat kerana fitnah bekas isteri berakhir

+ posts