Nazri akui terima sumbangan daripada kontraktor projek terowong Pulau Pinang

Nazri akui terima sumbangan daripada kontraktor projek terowong Pulau Pinang

Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang merupakan bekas Menteri Pelancongan dan Kebudayaan pada hari Isnin memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa beliau menerima sumbangan daripada Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli yang merupakan kontraktor projek terowong dasar laut serta jalan utama di Pulau Pinang.

Ketika mendedahkan perkara itu, bekas Menteri Pelancongan dan Kebudayaan itu berkata, sumbangan itu adalah bagi pembinaan sekolah agama di selatan Thailand iaitu Pattani.

Beliau berkata demikian ketika disoal balas peguam Gobind Singh Deo, yang mewakili Lim Guan Eng pada perbicaraan kes rasuah bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu yang berdepan empat pertuduhan membabitkan pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di negeri itu bernilai RM6.3 bilion.

Kepada soalan Gobind sama ada beliau menerima apa-apa bayaran untuk kes ini (projek terowong), Mohamed Nazri menjawab “Tidak.”

Saksi itu juga menafikan bahawa beliau ada menerima wang RM500,000 daripada Zarul Ahmad.

Ketika pemeriksaan balas oleh Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin, saksi pendakwaan ke-14 itu berkata, Zarul Ahmad mempunyai pengetahuan bahawa sumbangan itu adalah untuk pembinaan sekolah agama di Pattani.

Disoal Wan Shaharuddin sama ada sumbangan itu berbentuk sedekah, Mohamed Nazri menjawab, “Saya berasal dari Hulu Perak, saya orang Melayu berketurunan Pattani.

Saya melawat Pattani sejak 1975, terdapat banyak sekolah pondok yang daif maka bermula tahun 1990-an, saya melibatkan diri untuk mendapatkan sumbangan untuk membina sekolah di selatan Thailand.”

COMMENTS