OPR bakal naik 2 kali lagi jika inflasi meningkat

OPR bakal naik 2 kali lagi jika inflasi meningkat. Akibat dari peningkatan berterusan dalam inflasi makanan dan bahan api, ditambah pula dengan peningkatan relatif inflasi teras, berkemungkinan mendapat perhatian yang lebih daripada pihak berkuasa.

Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang menjadi penanda aras rujukan kadar faedah pinjaman di negara ini berkemungkinan besar dinaikkan dua kali lagi tahun ini jika inflasi terus meningkat, kata penganalisis.

“Walaupun kami kekal unjuran hanya satu lagi kenaikan sebanyak 25 mata asas tahun ini (pada mesyuarat September akan datang), mungkin terdapat lebih banyak dorongan untuk satu lagi kenaikan 25 mata asas (pada Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) terakhir pada November).

OPR bakal naik 2 kali lagi jika inflasi meningkat

Inflasi utama Malaysia meningkat kepada 3.4 peratus pada Jun 2022, lebih tinggi berbanding 3.3 peratus yang diunjurkan OCBC Bank dan 3.2 peratus yang diunjurkan pasaran.

Peningkatan kadar inflasi domestik itu dipacu kenaikan harga makanan, dengan sub-indeks mencatatkan lonjakan sebanyak 6.1 peratus.

Dalam tempoh itu, Wiranto berkata, lonjakan harga ayam menunjukkan dorongan utama.

BACA:

Bantah kenaikan harga barang : Polis mulakan siasatan, 30 individu dikenal pasti

Disebalik gambar ‘ayah’ peluk anak, ini kisah sedih penguatkuasa KPDNHEP

Ringgit menyusut lagi

+ posts