Panas !!! i-Lestari KWSP sudah jadi i malap pulak

Panas !!! i-Lestari KWSP sudah jadi i malap pulak
i-lestari berduri
(Maaf, post kali ni agak panjang)
.
11/1/2021: Around 10.30am dapat email drpd HR berkenaan dgn PRS + investment. Mmg dh lama plan nk apply, so terus login EPF i-Akaun utk download yearly statement. Lps downloaded, terkejut sesangat tgk ada deduction for i-lestari since June 2020 sebanyak RM500 utk 6 bulan berturut².
.
Tak sedap hati, terus call EPF HOTLINE. As expected, line mmg busy. I tried more than 20times.
Terus texted my husband mintak dia hantarkan ke EPF (ya, sy sgt malas nk drive sendiri 😅). Lepastu, check bank acc… manalah tau kan, kot² mmg ada credited dlm bank acc, tp sy yg tak perasan… tp… mmg tak de langsung amount RM500 setiap bulan dlm acc sy 😔
.
Bila smpi kat EPF Branch A tengok panjangnya Q, macam ada warehouse sale… rupa²nyanya Q yg panjang tu utk i-Sinar. So, terus jumpa officer yg bertugas & explained from A-Z.
.
Paling tak bole blah, officer tu ckp, “Puan dh check dgn husband puan? Mana tau dia yg buat permohonan?”… eh, boleh ke org lain yg buatkan permohonan on behalf? Satu lagi, husband atau sy tak pernah bukak wallet pasangan sesuka hati tanpa izin, inikan pulak nk buat pengeluaran EPF!
.
Mmg berkeras jugak suh officer tu check. After few minutes tunggu, officer tu keluar & maklumkan yg mmg ada permohonan & pengeluaran. Permohonan dibuat melalui website & DILULUSKAN. Pemohon a.k.a. fraudster tu used my name & IC number, tapi alamat, no. tel, & maklumat bank yg tak diketahui.
.
Terus tanya balik officer tu,
1. Kenapa sy tak dpt sebarang sms/email/surat verification sewaktu permohonan dibuat?
2. Kenapa sy tak dpt sebarang sms/email/surat berkenaan permohonan yg telah diluluskan?
3. Kenapa system tak buat verification maklumat² lain yg telah diisi dlm application form (no tel & alamat)?
.
Dia bg tau yg i-lestari ni mmg dibuat dlm tempoh yg singkat & utk memudahkan rakyat membuat pengeluaran. So, hanya basic information shj yg di cross check dlm system. Terkejut bila dgr explanation officer tu… mmg memudahkan rakyat, but at the same time awak mcm buat kenduri besar²an utk fraudsters. Sigh ! Terus sy requested utk batalkan permohonan i-lestari tersebut. Pembatalan berjaya. Alhamdulillah.
.
Then, officer tu bg tau yg pada mulanya EPF cuba creditkan RM500 tu melalui bank transfer, tapi transaction was failed & EPF terus hantar cheques ke alamat pemohon.
Lps tu sempat lagi officer tu ckp knapa puan baru realised after 6 months? YaAllah… acc kwsp ni bukan mcm CASA. Sy cuma download statement tgh tahun ngan awal thn jer… bila login i-akaun, normally cuma check bahagian investment. Jarang sekali check bahagian pengeluaran sbb bukan boleh buat pengeluaran sesuka hati pun EPF acc ni.
.
I requested a full refund sbb for me, ini bukan kesalahan sy. Ini kesalahan EPF. Tp, officer tu bg tau yg fraudster tu tak bole buat apa² pun dgn cheques tu. Amount akan dimasukkan semula ke acc bila cheque dah tamat tempoh. Bila sy tnya smpi bila sy kene tggu, dia cuma ckp few months. Ya Allah… sy tak nk tggu few months, tp sy mahu immediately sbb duit tu duit sy, & duit tu sepatutnya dok diam² dlm acc sy.
.
Sbbkan semua jawapan yg diberikan pihak EPF agak mengecawakan, ive decided utk buat police report. Went to Police Station A. Did the report in 2 hours (another long story for this…. tp malas nk citer). Lps tu report tu kene hantar secara online ke Police Station B atas sbb² tertentu.
.
The police officer from Police Station B called & asked me to go to Bank A & asked them, ada tak duit RM500 tu berjaya dikreditkan ke fraudster’s bank acc. Hurm… kami dah jadi mcm bola ping-pong… Malas bertekak, kami ke Bank A. Sah² Bank A tak bole reveal the information (PDPA), walaupun sy ada police report. Terus called semula police officer tadi & explained.
.
To cut a long story short, received another called from another police officer suh kami ke IPD Wangsa Maju bahagian jenayah komersial di Jalan Pudu dgn SEGERA. Time tu mmg dah physically & mentally exhausted. Jam dh pukul 5 & we haven’t had our lunch yet. Tp, gagahkan diri jgk redah traffic ke sana
.
Alhamdulillah sarjan yg menguruskan investigation sgt profesional. Report selesai within an hour. Thank you, puan sarjan
.
Selesai, balik & rehat.
.
12/1/2021: Received PEM Report from IPD Wangsa Maju. Terus ke EPF HQ. Walaupun memula officer EPF tu suh kami balik & buat aduan secara online, tapi alhamdulillah sy berjaya jugak jumpa dgn the right PIC for this case…. sbb dh mmg nekad tak nak jadi bola ping-pong dah harini !
.
Adakah sy berjaya utk dapatkan immediate refund? Jawapannya, TAK ! Sy dah cuba sebaik mungkin. Dah isi pelbagai borang. Dah jumpa beberapa pegawai. Derang kata, sy akan dapat full refund within 21 days. Sy pasrah.
.
Nasihat sy kpd yg tak apply i-lestari, cuba² la intai EPF acc anda, ya…
Sekian kisah sedih saya.
Sumber:

COMMENTS