Panas !!! Kartel daging import haram tersungkur

Panas !!! Kartel daging import haram tersungkur

Kejayaan membongkar kegiatan kartel daging haram oleh Sinar Harian tidak akan berlaku sekiranya tiada koordinasi dan kerjasama jitu daripada pihak berkuasa seperti yang dilapor Sinar Harian.

Laporan khas dua muka surat disiarkan pada 23 November 2020 oleh Sinar Harian berkaitan kegiatan syarikat ejen fret (freight forwarder) yang menguruskan proses pengimportan daging sejuk beku halal mengambil jalan menyeludup daging secara tidak sah ke dalam negara mendapat perhatian Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Siasatan dan risikan Maqis mengenai dakwaan berkenaan akhirnya membuahkan hasil apabila sebuah lokasi yang disyaki menjadi tempat penyimpanan dan pengedaran daging import seludup berjaya dikesan di sebuah gudang di Senai, Johor.

Liputan berita kartel daging haram yang dihasilkan oleh Sinar Harian menjadi semakin hangat apabila operasi berkenaan turut disertai Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ).

Pengarah Bahagian Dasar dan Perancangan Maqis, Siti Nur Ahmad (tiga dari kiri) bersama pihak berkuasa yang turut serta dalam operasi bersepadu di sebuah gudang di Senai, Johor.
Pada hari pertama operasi, pihak berkuasa mengesahkan bahawa lokasi itu bukan sahaja menjadi tempat simpanan daging seludup haram, malah sindiket turut memalsukan label, jenama dan logo halal Malaysia yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Malah, Polis Diraja Malaysia (PDRM) turut menyiasat selepas menerima laporan mengenai aktiviti di gudang tersebut.

Ironinya, pemilik gudang berkenaan tidak mampu menafikan atau menyembunyikan lagi kegiatan jahat yang dilakukan selama ini.

Mereka akhirnya akur gudang tempat simpanan daging diperiksa dan disita untuk siasatan lanjut.

COMMENTS