Panas!! Lelaki melayu ‘kantoi’ menyamar sebagai ‘cina’ didakwa cetus permusuhan kaum di media sosial

Panas!! Lelaki melayu ‘kantoi’ menyamar sebagai ‘cina’ didakwa cetus permusuhan kaum di media sosial

Seorang lelaki berusia 34 tahun didakwa di mahkamah pada hari Khamis (2 Jul) kerana mencetuskan ketegangan antara kaum dalam talian dengan nama samaran “Sharon Liew”.

Zainal Abidin Shaiful Bahari dikenakan empat pertuduhan, semuanya berkaitan dengan melakukan tindakan yang mendorong permusuhan antara kumpulan yang berlainan atas dasar agama atau bangsa dan melakukan tindakan yang memudaratkan keharmonian.

Pada 18 April, polis menerima laporan bahawa seorang pengguna Twitter telah menyiarkan kandungan yang menyinggung perasaan pekerja migran India di bawah kendali @sharonliew86.

Zainal didakwa menyiarkan tweet di bawah pegangan @ sharonliew86 pada 11 Okt 2019, yang menyatakan bahawa pelajar Melayu dalam aliran akademik yang berbeza tidak berada pada tahap yang sama dengan rakan sejawatan mereka dari Cina.

Tweet yang sama juga menyebut buku mendiang menteri pendiri Singapura, Lee Kuan Yew, Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going sebagai asas tweet tersebut.

Pada 25 Mac, dia didakwa menyiarkan tweet di bawah pegangan yang sama menggunakan cercaan perkauman terhadap orang India mengenai jarak selamat di kereta api MRT.

Zainal juga didakwa menggunakan cercaan perkauman yang sama terhadap orang India dalam tweet yang disiarkan pada 17 April di bawah pengendalian yang sama.

Dan pada 18 April, sekali lagi di bawah kendali @ sharonliew86, dia didakwa menyiarkan tweet yang merujuk kepada orang India sebagai sasaran ditembak.

Sekiranya didapati bersalah, Zainal boleh dihukum penjara hingga tiga tahun, denda, atau kedua-duanya.

Dalam catatan Facebook pada 2 Mei, Menteri Undang-Undang dan Dalam Negeri K Shanmugam mengatakan bahawa “tindakan akan diambil” terhadap lelaki itu.

“Dilakukan dengan sengaja untuk menimbulkan kemarahan, ketidakbahagiaan, ketegangan kaum. Tindakan akan diambil, ”tulis Encik Shanmugam.

Polis menyebut pada hari Rabu bahawa mereka tidak akan membenarkan tindakan yang mengancam keharmonian kaum dan agama di Singapura.

“Setiap orang yang membuat kenyataan yang dapat menimbulkan niat jahat dan permusuhan antara pelbagai bangsa dan agama akan ditangani dengan cepat dan tegas.”

COMMENTS