Panas !!! MB Kedah langgar perlembagaan? Peguam ini buka cerita…

Keputusan kerajaan Kedah untuk melarang pengoperasian premis perjudian dengan tidak akan memperbaharui lesen premis adalah tidak berperlembagaan, kata seorang peguam.

Syed Iskandar Syed Jaafar al-Mahdzar berkata ini kerana kerajaan negeri pimpinan PAS itu akan menghalang mata pencarian yang sah bagi ahli perniagaan yang beroperasi melalui pelesenan.

“Tindakan tidak memperbaharui lesen mereka sebenarnya bercanggah dengan Perkara 5 (hak untuk sara hidup) dan Perkara 13 (hak kepada harta) dalam perlembagaan,” katanya kepada FMT, sambil menambah perlembagaan adalah tertinggi kerana Malaysia adalah sebuah negara sekular.

Peguam itu berkata ahli perniagaan yang terjejas teruk boleh memfailkan semakan kehakiman selaras dengan keputusan Mahkamah Persekutuan baru-baru ini (Anwar Ibrahim lwn Majlis Keselamatan Negara).

Majoriti berpendapat bahawa tiada tindakan boleh dikenakan terhadap negeri — kerajaan persekutuan atau kerajaan negeri — atas dasar perlembagaan melainkan dia adalah pihak yang terkesan.

Syed Iskandar berkata demikian sebagai respons kepada pengumuman Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor baru-baru ini bahawa negeri itu akan melarang operasi semua premis perjudian di negeri itu dengan tidak memperbaharui lesen perniagaan mereka yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan.

Sanusi berkata negeri itu juga akan memperkenalkan sekatan terhadap penjualan arak di kawasan luar bandar Kedah.

Syed Iskandar berkata negeri itu boleh menggunakan enakmen jenayah syariahnya untuk memantau orang Islam yang mengunjungi kedai judi dan membeli serta meminum arak.

“Malah dalam perkara itu, penguatkuasaan mesti mengikut parameter Perlembagaan Persekutuan,” tambahnya.