PM Singapura ucap tahniah atas perlantikan Anwar, tak sabar untuk bertemu

PM Singapura ucap tahniah atas perlantikan Anwar, tak sabar untuk bertemu. Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim atas pelantikannya sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10.

“Tahniah saya ucapkan atas kemenangan anda pada Pilihan Raya Umum ke-15 dan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10,” kata Lee dalam perutusan tahniahnya kepada Anwar.

Teks perutusan itu dilampirkan kepada media di sini.

“Tahniah juga kepada Pakatan Harapan (PH) atas prestasi mantap pada Pilihan Raya Umum,” kata Lee.

Lee berkata beliau tidak sabar untuk bertemu Anwar tidak lama lagi “untuk membincangkan isu-isu biasa yang dihadapi kedua-dua negara dan bagaimana kita boleh memajukan lagi hubungan dua hala”.

PM Singapura ucap tahniah atas perlantikan Anwar, tak sabar untuk bertemu

“Saya dan Ho Ching mendoakan kesihatan dan kebahagiaan anda dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail,” katanya.

Lee berkata jawatan perdana menteri datang ketika “persekitaran serantau dan global kita” berhadapan cabaran yang sangat ketara.

“Sebagai jiran dan rakan rapat, Singapura dan Malaysia harus bekerjasama untuk menguruskan cabaran ini dan meneroka peluang kerjasama baharu,” katanya.

Menurut Lee, Singapura dan Malaysia berkongsi hubungan substantif yang telah lama terjalin, disokong oleh “hubungan sejarah kita, kerjasama pelbagai segi, dan hubungan rakyat dengan rakyat yang kukuh.”

Sepanjang pandemik Covid-19, Lee berkata kedua-dua negara telah menjadi rakan kongsi yang teguh menyokong antara satu sama lain.

“Koordinasi rapat antara menteri dan pegawai membolehkan kita mengekalkan aliran barangan keperluan dan pekerja, dan membuka semula sempadan dengan cepat dan berkesan.

“Kami juga telah menjadi rakan kongsi rapat di ASEAN, yang kekal menjadi pusat kepada kestabilan di Asia Tenggara di tengah-tengah ketegangan geopolitik yang semakin meningkat,” kata perdana menteri.

Anwar, 75, dipilih sebagai perdana menteri Malaysia ke-10 oleh Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selepas lima hari kebuntuan politik berhubung Parlimen yang tergantung susulan keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 pada 19 Nov.

BACA:

Kru kabin cakap ‘Kelate’, ramai tergelak mendengarnya

Netizen perasan satu perubahan pada Janna Nick

Bursa Malaysia catat peningkatan susulan berita baik

+ posts