Projek SRA : Guru besar didakwa terima suapan RM164,800

Projek SRA : Guru besar didakwa terima suapan RM164,800. Seorangbekas guru besar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Khamis, atas dua pertuduhan meminta dan menerima suapan RM164,800 berhubung selenggara dan naik taraf bangunan, infrastruktur Sekolah Rendah Agama (SRA), pada 2019 dan 2021.

Kamaludin Sahlan, 50, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibaca di hadapan Hakim Rozilah Salleh.

Mengikut kedua-dua pertuduhan, tertuduh didakwa meminta suapan iaitu 11 peratus daripada nilai projek dan menerima rasuah RM164,800 melalui akaun CIMB Islamic Bank miliknya, daripada seorang lelaki berusia 52 tahun.

Ia sebagai dorongan membantu lelaki itu mendapatkan kerja-kerja selenggara dan naik taraf bangunan dan infrastruktur SRA dalam daerah Petaling dan Kuala Selangor.

Kesalahan didakwa dilakukan di Taman Seri Medan, Telok Panglima Garang, di sini dan CIMB Islamic Bank Berhad Cawangan Kota Kemuning, Seksyen 31, di sini, antara Mei 2019 hingga April 2021.

Projek SRA : Guru besar didakwa terima suapan RM164,800

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah seksyen 24(1) akta sama.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi 20 tahun, denda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Semasa prosiding, Pegawai Pendakwa, Mohd Aliff Shaharuzaman mencadangkan tertuduh diberi ikat jamin sebanyak RM50,000 dengan seorang penjamin.

“Tertuduh juga perlu memenuhi syarat tambahan iaitu menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melaporkan diri setiap bulan di pejabat SPRM berdekatan,” katanya.

Bagaimanapun, peguam, Mohd Shahrullah Khan Nawab Zadah Khan merayu agar ikat jamin ditetapkan pada kadar rendah kerana anak guamnya telah memberi kerjasama yang baik kepada SPRM.

“Anak guam baru dimaklumkan berkenaan pertuduhan dan tidak sempat untuk mengumpulkan jumlah yang dimohon pihak pendakwaan,” katanya.

Mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, Rozilah membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM30,000 dengan seorang penjamin dan memenuhi dua syarat tambahan yang dicadangkan oleh pihak pendakwaan.

Mahkamah menetapkan 26 Januari tahun depan untuk sebutan semula kes.

Pada 15 Mac lalu, media melaporkan dua guru termasuk seorang guru besar yang disyaki berkomplot dalam rasuah projek naik taraf 27 bangunan SRA direman empat hari bagi membantu siasatan kes tersebut.

BACA:

Ini punca kenapa Syamsul Yusof mahu saman Jawi RM10 juta

Tayang badan, tindak-tanduk TikTokers makin menjadi-jadi

Ini hakikat sebenar hidup sebagai influencer, mesti ramai terkejut

+ posts