Sanggup berhenti kerja jaga ibu lumpuh, jawapan wanita ini buat ramai terharu

Sanggup berhenti kerja jaga ibu lumpuh, jawapan wanita ini buat ramai terharu. Sanggup berhenti kerja semata-mata untuk menjaga ibunya yang lumpuh. Mungkin ini satu keputusan yang cukup berat bagi seorang anak. Apatah lagi kerjaya yang cukup hebat dengan gaji yang lumayan.

Namun, apalah sangat untuk dinilai dengan pengorbanan seorang ibu. Berhenti kerja dan fokus dalam menjaga ibu yang sakit, tidak seskali akan membuatkan diri rasa menyesal kerana sudah lakukan yang terbaik untuk orang tua.

Mungkin inilah yang dilalui oleh Rashidah Razali yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya yang lumpuh. Inilah peluang yang dia ada selagi hayat ibu dikandung badan.

Bila Rasa REZEKI SULIT, Periksa Hubungan Dengan Ibu, Jagalah Hatinya, Di Situlah Keajaibannya

Sanggup Berhenti Kerja Demi Ibu Lumpuh
Bagi Rashidah Razali, dia sedikit pun tidak menyesal berhenti kerja untuk menjaga ibunya yang terlantar sakit (bedridden).

Sanggup berhenti kerja jaga ibu lumpuh, jawapan wanita ini buat ramai terharu

Menurut wanita berusia 30 tahun itu, dia dan iparnya bertanggungjawab dalam membantu menjaga ibu yang uzur selain mereka 11 beradik.
Kata anak kelapan ini, ibunya mengalami strok sejak Jun tahun lepas dan lumpuh sebelah kanan badan.

“Sejak itu urusan berkaitan diri ibu dijalankan oleh adik beradik. Sama ada mengangkat ke tandas, mandikan dan membantu ibu solat.

“SEKARANG IBU BEDRIDDEN DAN KEADAAN INI MASIH BARU LAGI IAITU PADA JUN. IA DISEBABKAN PARAS OKSIGEN DALAM BADAN IBU MENURUN SELAIN TERDAPAT JANGKITAN KUMAN PADA PARU-PARU SEHINGGA TERPAKSA DIKEJARKAN KE WAD KECEMASAN.

“Jururawat tidak galakkan kami adik beradik urus ibu seperti sediakala iaitu angkat masuk bilik mandi seperti sebelumnya.

“Mereka sarankan semua urusan ibu dilakukan di atas katil dan mereka terus ajar teknik untuk menguruskan ibu bedridden serta memberi tips lain sebagai panduan,” katanya.

Menurut anak jati Kuala Berang Terengganu itu lagi, dia mula menjaga ibu sejak kerajaan mewujudkan skim bekerja dari rumah (BDR) semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 2021.
Bagaimanapun selepas BDR ditamatkan, dia perlu berulang alik ke Kuala Terengganu dari Kuala Lumpur.

Ekoran itu, dia mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan pulang ke kampung.
“Bermula dari situ saya melakukan kerja sendiri dan Alhamdulillah suami menyokong setiap tindakan yang diambil. Saya juga berpeluang menjaga ibu secara bergilir dengan adik beradik yang lain,” luahnya.

Tidak Rasa Terbeban

Rashidah yang kini bekerja sebagai ahli fisioterapi di samping terlibat dalam perniagaan rangkaian produk kesihatan dan kecantikan berkata, dia sedikit pun tidak berasa lelah atau terbeban sepanjang tempoh mengurus dan menjaga ibu yang terlantar sakit.

“Alhamdulillah kesukaran jaga ibu bagi saya tiada, memandangkan ibu bukanlah pesakit yang panas baran.
“Disebabkan background pekerjaan saya sebelum ini banyak berkecimpung dengan kecederaan dan atlet, ia membuatkan saya terbiasa dengan pengurusan pesakit.

“Cuma bezanya teknik urus bedridden, tetapi ia mudah dilakukan selepas diajar jururawat hospital ketika ibu warded,” jelasnya yang mendirikan rumah tangga pada Disember 2021.
Bercerita lanjut, dia turut menzahirkan rasa syukur kerana keperluan ibu dapat dijaga dengan baik.

“Alhamdulillah saya dan adik beradik serta ipar bergilir urus ibu. Sesi saya jaga rutin ibu adalah pada waktu siang iaitu pagi memandangkan selepas Zohor saya perlu bekerja.

“Jadi selepas waktu itu, adik beradik mahupun ipar yang akan ambil alih,” tambahnya.

Dalam pada itu, Rashidah turut menyatakan bahawa kekuatannya hadir saat melihat wajah ibu walaupun kadang kala penat.

“Mengeluh terbeban tu tiada sebab saya bergilir dengan adik beradik. Penat pasti ada dan itu perkara biasa dalam uruskan orang s4k1t.

“CUMA SATU SAJA SAYA PASAK DALAM HATI, PASTI ADA GANJARAN BAGI ORANG YANG MENYANTUNI IBU BAPA.

“TAMBAHAN PULA IBU BAPA CUMA SATU DAN PERGI MEREKA TAK ADA GANTI. JADI SEMENTARA IBU MASIH ADA SAYA AKAN BERBAKTI SEBAIK MUNGKIN SEBELUM TERLAMBAT ATAU MENYESAL DI KEMUDIAN HARI.

“Saya nak elakkan perkara-perkara seperti itu. Oleh itu apabila ada peluang saya akan buat dan berikan yang terbaik,” luahnya lagi.

@rashidah.razali Selagi ada , kita jaga . #fyp #strokesurvivor ♬ original sound – Rashidah.rzl

BACA:

Pasaraya BMF, Malakat Mall kini sunyi sepi tanpa pengunjung

“Pelakon wanita pun saya tak salam”, Zul Ariffin dedah apa yang berlaku

Aksi tayang lurah di Kedah Fashion Week, ini sebenarnya yang berlaku

+ posts