Suhu sejuk di Malaysia hingga 22 darjah Celcius kekal hingga Februari

Suhu sejuk di Malaysia hingga 22 darjah Celcius kekal hingga Februari. Beberapa kawasan di Malaysia terutama di tanah rendah melibatkan negeri Pantai Timur serta Sabah dan Sarawak diramalkan mengalami cuaca dingin dan sejuk susulan Monsun Timur Laut (MTL).

Timbalan Ketua Pengarah (Strategik dan Teknikal) Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), Dr. Mohd. Hisham Mohd Anip berkata, fenomena cuaca itu melibatkan perubahan angin sejuk dan pembentukan awan hujan yang menghalang cahaya matahari menembusi kawasan rendah.

Katanya, keadaan itu mengakibatkan purata suhu harian negara menurun kepada antara 22 hingga 28 darjah Celsius iaitu dua hingga 10 darjah Celsius lebih rendah daripada kebiasaannya.

Suhu sejuk di Malaysia hingga 22 darjah Celcius kekal hingga Februari

“Bagi sebelah pantai barat, biasanya akan kena tempias juga daripada awan hujan Pantai Timur ini, namun tidak memberikan kesan yang besar kepada perubahan suhu.

“Kawasan tanah tinggi juga hanya mengalami sedikit penurunan berbanding kawasan tanah rendah kerana tidak mendapat cahaya matahari secara menyeluruh selain dilitupi dengan awan tebal,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, Mohd. Hisham berkata, orang ramai dinasihatkan terus berwaspada ekoran sistem cuaca tekanan rendah yang dijangka bermula hari ini.

Katanya, sistem tersebut boleh menyebabkan intesiti hujan berterusan menjadi lebih tinggi.

“Djangka esok (hari ini) sistem cuaca itu akan mula terbentuk sehingga 4 Disember. Justeru, hujan diramalkan turun lebih lebat berbanding kebiasaannya,” ujarnya.

BACA:

Tular gambar Shah Rukh Khan tunai umrah, ramai teruja

Hidup gelandangan tapi miliki ‘cash’ RM100,000

“Jangan makan tiram Korea Selatan”

+ posts