Sup kala jengking dan ular jadi menu kegemaran penduduk di sini

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Sup kala jengking dan ular jadi menu kegemaran penduduk di sini daun sup resepi sup ayam sup ayam bihun sup resepi sup tulang [/bg_collapse]

 

China terkenal dengan pelbagai makanan tradisional yang luar biasa sehingga haiwan eksotik seperti kala jengking dan ular yang dihidangkan di wilayah Guandong dianggap sajian paling pelik dan menakutkan di dunia, lapor Oddity Central.

Sebenarnya makanan berasaskan serangga telah menjadi sebahagian daripada masakan masyarakat China sejak sekian lama sebelum Barat menilai masakan ini mempunyai khasiatnya tersendiri.

Sup kala jengking dan ular jadi menu kegemaran penduduk di sini daun sup resepi sup ayam sup ayam bihun sup resepi sup tulang

Tetapi di utara China, kala jengking dicucuk lidi dan digoreng sangat popular di gerai tepi jalan manakala di bahagian selatan pula, serangga dianggap menu penting dalam masakan sup yang mengandungi ketulan daging ular dan ditambah dengan rempah ratus.

Walaupun, kala jengking beracun, masakan seperti ini dianggap mampu membuang toksin di dalam badan.

Malah, hidangan seperti ini perlu disediakan tukang masak berpengalaman yang tahu bagaimana untuk menyingkirkan racun supaya tidak membahayakan penggemarnya.

Satu yang anda perlu tahu, sup bukanlah digemari semua masyarakat di Guangdong dan ia dikatakan tidak sedap langsung.

Menurut perubatan tradisional China, sup ular dan kala jengking dapat membantu merawat penyakit seperti darah tinggi, sawan dan penyakit kulit.

Tonton:

Berita Lain:

Terkejut tahu pengantin perempuan dah tak dara, lelaki ini tuntut kos perkahwinan

Catat sejarah, RXZ pertama ‘start’ motor pakai ‘finger print’ di dunia

Bos Petronas hadiahkan pakej umrah kepada makcik ini, 28 tahun kerja isi minyak

COMMENTS

Wordpress (0)