Wajib pakai tali leher ke sekolah, ini penjelasan Menteri

Wajib pakai tali leher ke sekolah, ini penjelasan Menteri. KPM serah pada sekolah nak wajibkan atau tidak pakai tali leher. Kementerian Pendidikan (KPM) memberi kelonggaran kepada pengurusan sekolah untuk membenarkan pelajar mereka memakai tali leher ataupun sebaliknya, kerana ia adalah di bawah bidang kuasa sekolah.

Menterinya, Fadhlina Sidek berkata, pihaknya menyerahkan kepada sekolah bagi menentukan sama ada pelajar masing-masing masih perlu memakai tali leher atau sebaliknya.

“Mengenai perkara ini (pemakaian tali leher oleh pelajar) kita serah pada pengurusan sekolah kerana pemakaian tali leher adalah di bawah bidang kuasa sekolah.

KPM serah pada sekolah nak wajibkan atau tidak pakai tali leher

“Kita beri kelonggaran kepada pihak sekolah untuk terus pakai (tali leher) ataupun tidak. Tidak ada isu,” katanya kepada media selepas melawat dua sekolah iaitu Sekolah Kebangsaan Jalan Kebun dan Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Kebun, di sini, hari ini.

Wajib pakai tali leher ke sekolah, ini penjelasan Menteri

Beliau mengulas laporan media susulan Dewan Rakyat kini melonggarkan pemakaian tali leher dalam kalangan ahlinya.

Ahli Parlimen yang menghadiri sidang Dewan Rakyat dikecualikan daripada memakai tali leher.

Kebenaran itu diputuskan oleh Speaker Dewan Rakyat, Datuk Johari Abdul selepas mendapat permintaan serta cadangan daripada wakil rakyat.

Sementara itu, mengulas mengenai lawatannya ke dua sekolah iaitu Sekolah Kebangsaan Jalan Kebun dan Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Kebun, Fadhlina berkata ia adalah pendekatan KPM untuk mengetahui apa yang berlaku di peringkat akar umbi (sekolah).

“Kita mendapatkan maklum balas daripada guru dan juga seluruh kakitangan sekolah dan pastikan keutamaan dan kebajikan kita adalah pelajar.

“Insya-Allah lawatan ini akan diteruskan lagi ke sekolah lain untuk melihat beberapa perkara seperti infrastruktur dan juga isu berkait rapat kebajikan,” katanya.

BACA: 

Penunggang skuter diseret sejauh 12km selepas kemalangan dengan kereta

Syarikat ini beri bonus 52 bulan gaji kepada pekerjanya…

+ posts