Walaupun harga sawit naik tapi industri sawit negara kerugian RM10 bilion, ini puncanya

Walaupun harga sawit naik tapi industri sawit negara kerugian RM10 bilion, ini puncanya. Harga sawit di laporkan naik tapi industri sawit negara kerugian namun Industri sawit negara terus menanggung kerugian mencecah RM10.46 bilion bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini ekoran kekurangan tenaga kerja.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin dilaporkna berkata, anggaran kerugian itu telah mengambil kira harga buah tandan segar (BTS) bagi tempoh Januari hingga Mei 2022 pada RM1,390 satu tan.

Menurut beliau lagi “Mengambil kira bilangan hari bekerja selama 26 hari sebulan, jumlah anggaran BTS yang tidak dapat dituai adalah sebanyak 1.5 juta tan sebulan manakala bagi tempoh lima bulan pertama bagi tahun ini adalah sebanyak 7.52 juta tan, dengan nilai RM10.46 bilion,” katanya.

Walaupun harga sawit naik tapi industri sawit negara kerugian RM10 bilion, ini puncanya

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan Dewan Rakyat yang dikemukakan Dr Azman Ismail (Kuala Kedah) terhadap kekurangan buruh dan kesannya terhadap sektor berkenaan.

Menurut satu laporan lagi “Bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini, purata kekurangan pekerja di sektor perladangan sawit adalah dianggarkan seramai 54,190 orang di mana 53.4 peratus (28,940 orang) daripadanya adalah bagi kategori kerja penuaian dan pemungutan BTS,” ujarnya.

Akibat dari kesan “Penutupan sempadan negara bermula Mac 2020 sehingga Mac 2022 akibat pandemik COVID-19 telah menyebabkan isu kekurangan guna tenaga di sektor ini menjadi lebih meruncing.

BACA:

Ini cara jika nak berhijrah ke luar negara, wanita ini kongsi pengalaman

Menitis air mata guru tengok anak murid ini, jalan pun seret kaki sambil pegang seluar

Aset Malaysia seluruh dunia kini terancam – Peguam

+ posts