11 pengakap mati ketika bersihkan tebing sungai

11 pengakap mati ketika bersihkan tebing sungai. 11 pengakap maut ketika bersihkan tebing sungai.Seramai 11 orang pelajar mati lemas manakala dua lagi berada dalam keadaan kritikal selepas mereka terlibat dalam insiden ketika sedang membersihkan tebing sungai di Bandung, Indonesia, pada Jumaat.

Menurut laporan The Straits Asia, kira-kira 150 anggota kumpulan pengakap berusia 13 hingga 15 tahun itu berjalan di sepanjang Sungai Cileuleur ketika kejadian tersebut berlaku.

Difahamkan, seramai 21 pelajar cuba menyeberang sungai tersebut sebelum lemas, namun, 10 orang lagi selamat selepas penduduk tempatan yang berada berhampiran berjaya menyelamatkan mereka.

“Dua pelajar berada dalam keadaan kritikal di hospital, sementara 11 orang ditemui mati,” kata Supriono – pegawai pasukan mencari dan menyelamat Bandung kepada AFP.

Setakat ini, pihak berkuasa masih menyiasat isiden berkenaan dan berusaha untuk memastikan semua yang terlibat dalam kemalangan itu bertanggungjawab terhadapnya.

11 pengakap mati ketika bersihkan tebing sungai

Difahamkan, pelajar tersebut berjalan kaki dan membersihkan tebing sungai meskipun ada amaran daripada pihak berkuasa tempatan supaya tidak melakukan aktiviti tersebut.

Untuk rekod, aktiviti di sungai untuk kanak-kanak dan remaja adalah dilarang terumanya semasa musim hujan yang biasanya bermula pada akhir November.

Februari tahun lepas, seramai 10 pengakap maut selepas mereka dihanyutkan banjir kilat yang turut menyebabkan lebih 20 orang cedera.

BACA:

Wanita ini kongsi cara dapatkan semula duit ‘hilang’ dari akaun Maybank

Maybank ingatkan pelanggan jangan download apps ini

Jawatan kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam : 681 kekosongan