Tular video kanak-kanak lemas, ibu saudara mangsa rayu ‘delete’ video

Tular video kanak-kanak lemas, ibu saudara mangsa rayu ‘delete’ video. “Kami merayu video Awaya (Nur Hilwa Edrea Mohd Hariz Zaifan) ditemukan lemas dapat dipadamkan daripada media sosial,” kata Nurfa Asheera Mohd Zanua, 25.

Nurfa Asheera adalah ibu saudara kepada Nur Hilwa Edrea berusia setahun dua bulan yang ditemukan lemas akibat banjir di Kampung Apal, di sini, semalam.

Asheera berkata, mereka sekeluarga tidak sanggup melihat video Awaya ditemukan dalam keadaan lemah tidak bermaya yang tular di media sosial.

“Saya mohon orang ramai sensitif dan menjaga perasaan ibu bapanya yang baru kehilangan anak.

“Sebelum ini mereka pernah kehilangan seorang lagi anak ketika usia masih kecil dan pemergian Awaya kali ini sangat dirasai kami semua,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Tular video kanak-kanak lemas, ibu saudara mangsa rayu 'delete' video

Menceritakan kejadian, Nurfa Asheera berkata, ketika kejadian Nur Hilwa Edrea yang mesra dengan panggilan Awaya berada di rumahnya bersama lima lagi ahli keluarga yang lain.

Katanya, ibu bapa mangsa dalam proses berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS) Kampung Apal kerana kawasan rumah mereka semakin dinaiki air.

“Kejadian berlaku terlalu pantas, saya baru sahaja siap mandi serta menyuapkan nasi kepada Awaya sebelum meninggalkannya seketika bersama dua lagi beradiknya kerana mahu membawa anak saya berusia dua tahun ke bilik air.

“Apabila keluar bilik air saya segera memanggil namanya kerana mahu menidurkan dia, tetapi panggilan tidak berjawab sebelum mencarinya di dalam rumah.

“Namun saya rasa tidak sedap hati apabila ternampak pintu di bahagian dapur terbuka dan sama sekali tidak menyangka dia terjatuh ke dalam air sebelum dihanyutkan arus deras,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Nur Hilwa Edrea adalah anak kelima kepada abang sulung Nurfa Asheera, Mohd Fariz Zaifan Mohd Zanua, 31, serta isterinya, Nazifah Mustafar, 29.

Semalam, Harian Metro melaporkan mangsa dipercayai terjatuh kira-kira 3 petang, sebelum ditemukan tidak bernyawa oleh penduduk kampung pada jarak 20 meter dari lokasi dia dilaporkan jatuh.

Mangsa dijumpai terapung oleh penduduk kampung kira-kira jam 3.40 petang di dalam parit berhampiran rumah pada jarak 20 meter dari lokasi kejadian.

Arwah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Apal kira-kira jam 11 pagi hari ini.

BACA:

Rafizi dedah PN masih tidak serik dengan perangai curi ahli parlimen

Keadaan terkini Nad Zainal semakin baik

Hamzah masih bangkit isu ‘homoseksual’ dalam Dewan Rakyat

+ posts