Tips jimat minyak kereta yang ramai tidak tahu

Tips jimat minyak kereta yang ramai tidak tahu, stesen minyak minyak zaitun harga minyak harga minyak terkini nasi minyak resepi nasi minyak stesen minyak near me minyak bijan harga minyak semasa minyak lintah

 

Bagi yang dah biasa, tentu sekali dapat mengagak bila dalam kereta berbau, mulalah tukar simbor angin luar. Sebab itulah, ada bau asap kereta sebabnya angin luar masuk ke dalam kereta.

Agak-agak pemandu kereta di luar sana tahu tak beza angin luar dengan angin dalam seperti simbol yang ditunjukkan itu. Tak pernah ubah dan tidak tahu apa-apa tentang simbol itu.

Tips jimat minyak kereta yang ramai tidak tahu, stesen minyak minyak zaitun harga minyak harga minyak terkini nasi minyak resepi nasi minyak stesen minyak near me minyak bijan harga minyak semasa minyak lintah

Malah, boleh dikatakan kereta berjemur di kawasan panas dan bila kita hidupkan enjin tidak terfikir untuk tukarkan simbol itu. Lepas ini kena tukar sebab ia membantu menggurangkan haba panas dalam kereta, seperti yang disarankan oleh doktor ini.

Tak mustahil juga ada langsung tak ubah apa-apa pada simbol itu sama ada simbol angin luar atau angin dalam. Ini yang perlu anda tahu dan membantu dalam mengurangkan penggunaan bahan api. Dengan kata lain boleh juga jimatkan minyak kereta.

Secara langsung dapat mengurangkan pengguna bahan api.

Akan tetapi, fungsi ‘kitaran dalam’ akan buatkan pengumpulan wap air daripada pernafasan kita. Sebab tu cermin akan berkabus/berwap jika anda memandu di kawasan sejuk, pergunungan, kampung-kampung atau sebelah pagi,

Tukarkan ke fungsi ‘angin luar’ untuk hilangkan kabus pada cermin depan.

Pening, tak tau nak pilih yang mana??

Sahabat saya, Jamadin Hayat (founder & chief mechanics di Ztechnica Automobile) mencadangkan korang guna fungsi ‘auto’ (automatic) pada sistem air-con korang jika ada.

Sistem auto pada air-con ni akan pilihkan fungsi yang mana paling sesuai.

Pada model² BMW, sistem auto air-con ni bergantung bacaan kepada AUC sensor.

AUC = Automatische-Umluft-Control (Kawalan peredaran semula udara automatik).

Jenama kereta-kereta lain juga ada dengan nama sensor yang agak berlainan. Sensor ini akan pantau kualiti udara & tahap kelembapan kabin.

Gunakan fungsi auto pada air-con anda kalau ada.

Angin Luar, Jimat Minyak

Nak pakai fungsi ‘angin luar’ atau ‘kitaran dalam’ pada air-con ni?

Jawapan:
Gunakan fungsi ‘angin luar’ apabila mula masuk kereta yang telah berjemur panas. Ini kerana angin dalam kereta lebih panas daripada angin luar. Fungsi ini akan bantu turunkan suhu dalaman kereta dengan gantikan dengan angin baru.

Bila dah kabin kereta dah mula sejuk, tukarkan ke fungsi ‘kitaran dalam’. Ini akan bantu sistem air-con anda berfungsi dengan lebih baik kerana hanya perlu menyejukkan angin yang separa sejuk berbanding angin luar yang panas.

Secara tak langsung nak nyah bau dalam kereta. Biasanya kita guna angin luar kalau ada makanan yang kuat dalam kereta.

Tonton:

Berita Lain:

Bomba dalam keadaan berjaga, pintu kunci air Taman Sri Muda pecah!

“Jangan buang resit ATM anda selepas keluarkan duit, ada rahsia belakang kertas tu..”

Gadis ini berjaya jual bulu badan sendiri selepas 4 bulan tak cukur, dapat RM11 Ribu

COMMENTS

Wordpress (0)